Wat is een Huidtherapeut?

De Huidtherapeut behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid, die zijn doorverwezen door een huisarts of medisch specialist.

Huidtherapeuten behandelen ernstige en minder ernstige huidklachten, waarvoor zij zijn opgeleid tijden de 4 jarige HBO opleiding Huidtherapie. Deze beschermde titel mag je alleen voeren wanneer je bent afgestudeerd.

Denk aan littekens, brandwonden, acne, overbeharing en oedeem (vochtophoping), maar vaak ook het verwijderen van tatoeages behoort tot de mogelijkheden.

Huidtherapeuten beschikken over verschillende behandelingen, waaronder geavanceerde laser technieken.

Het doel is het wegnemen, verminderen of voorkomen van een huidstoornis. Huidtherapie is een bij de wet erkend paramedisch beroep. Huidtherapeuten zijn geen artsen, maar mogen wel medische behandelingen uitvoeren.

 

Huidtherapeut & Schoonheidsspecialist, wat is het verschil?

Het begint met de opleiding.

Opleiding

De huidtherapeut en de schoonheidsspecialist zijn beiden professionals die zijn opgeleid om de huid te verzorgen. Toch is er wel degelijk een verschil in opleiding. Huidtherapeuten hebben de 4 jarige voltijds HBO opleiding Huidtherapie gevolgd. Tijdens deze opleiding worden zij paramedisch opgeleid om de zieke en/of beschadigde huid te behandelen. Deze opleiding is alleen te volgen bij de Haagse Hogeschool of Hogeschool Utrecht. Na hun opleiding vallen huidtherapeuten, net als fysiotherapeuten en artsen, onder een kwaliteitsregister. Om hierin geregistreerd te blijven, moeten huidtherapeuten verplicht jaarlijkse bijscholingen volgen en  een minimum aan werkervaring opdoen. Schoonheidsspecialist ben je na minimaal een MBO niveau 3 schoonheidsverzorging te hebben gevolgd. Deze duren meestal 1 of soms 2 jaar. Tijdens deze opleiding leren schoonheidsspecialisten om de conditie van een gezonde huid te verbeteren en te behouden. Daarna kan men extra opleiding/ cursussen volgen om zich verder te specialiseren.

Behandeldoelen

Huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten hebben verschillende behandeldoelen. Als huidtherapeut werk je vaak samen met huisartsen en medische specialisten om huidaandoeningen  te verhelpen, verminderen of zelfs te voorkomen. Hierbij kun je denken aan acne, vaatstoornissen, (brandwonden)littekens, verwijderen van overbeharing, pigmentvlekken en oedeem. Het hoofddoel van een huidtherapeutische behandeling is zichtbare huidverbetering.

Schoonheidsspecialisten daarentegen, zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de conditie van de gezonde huid en het verzorgen/verfraaien hiervan.

Behandeltechnieken

Schoonheidsspecialisten combineren tijdens een behandeling diverse behandelmodaliteiten zoals reinigen, peeling, maskers, epileren, massages, harsen en wimpers wenkbrauwen verven. Huidtherapeuten behandelen huidaandoeningen door middel van huidtherapieën. Dit zijn behandelingen waarvan de effectiviteit en veiligheid door wetenschappelijk medisch onderzoek is aangetoond. Hierbij worden vaak lasers, medische peelings, electrocoagulatie en cryotherapie ingezet.

Comfort tijdens behandeling

Als schoonheidsspecialist ligt de focus op het ‘relaxen’ voor de client. De contextuele factoren zijn dan erg belangrijk en je wordt toch wel verwend! Bij een Huidtherapeut ligt het wat anders. Doordat er (vaak) gevoelige behandelingen worden gebruikt, kan de behandeling als onprettig worden ervaren. Het spreekwoord ‘’wie mooi wil zijn moet pijn lijden’’ gaat soms letterlijk op. Desondanks zal een huidtherapeut zijn/haar best doen om de behandeling zo prettig (pijnloos) mogelijk te laten verlopen.

Behandeltraject

Huidtherapeuten werken vanuit uw hulpvraag. Zij doen er alles aan om uw huidaandoening zo snel en effectief mogelijk op te lossen door middel van een vooraf opgesteld behandelplan. Als uw hulpvraag naar tevredenheid is opgelost, wordt in overleg de behandeling stopgezet en hoeft u niet meer terug te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat u niet meer welkom bent als u een nieuwe hulpvraag heeft. De huidtherapeut zal dan in samenspraak met u een nieuw behandelplan opstellen. Schoonheidsspecialisten hebben vaak een vast klantenbestand, mensen komen vaak om de 6 tot 8 weken terug voor een ontspannende en/ of huidverzorgende behandeling.

Er zijn wettelijke verschillen

Je mag je niet zomaar huidtherapeut noemen. Want ‘’Huidtherapeut’’ is een beschermde titel, vastgelegd in wet: ‘’beroepen in de individuele gezondheidszorg’’ (wet big, artikel 34). Om de positie en kwaliteit  van de beroepsgroep te beschermen is de Nederlandse vereniging van huidtherapeuten opgericht (NVH)  .De inzet van deze vereniging heeft er onder andere toe geleid dat Huidtherapie inmiddels een erkend paramedisch beroep is geworden.

Huidverzorging op zich is in Nederland helaas geen beschermd beroep, hierdoor kan iedereen zich schoonheidsspecialist noemen. Ook zonder diploma’s kan je gewoon attributen (zelfs zware lasers) kopen, een bordje op de deur hangen en een eigen praktijk starten. Daarom kunnen alleen gediplomeerde schoonheidsspecialisten zich bij de ANBOS aansluiten (Algemene Nederlandse Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging).

Actuele ontwikkelingen

Helaas is het zo dat er ook heel veel mensen die niet gediplomeerd zijn of goed opgeleid, die huidbehandelingen uitvoeren en daarbij de nodige ongelukken veroorzaken.

Voorbeeld: Laserbehandelingen. Omdat er te veel misgaat, komt er een wet dat alleen huidtherapeuten en dermatologen mogen laseren. Dit is nog op radar geweest.

Daarom willen huidtherapeuten hun behandelingen en werkgebied bij wet laten beschermen door zich te onderscheiden van de schoonheidsspecialist. Want anders bestaat de kans dat in de toekomst alleen artsen bepaalde behandelingen nog mogen uitvoeren. Omdat schoonheidsspecialist geen wettelijk beschermde titel is, en de opleidingen en kwaliteit hiervan erg uiteen lopen (1 tot 4 jarige opleiding), is het hierdoor een reëel scenario dat deze beroepsgroep in de toekomst bepaalde behandelingen niet meer mag uitvoeren. Dit is natuurlijk niet  leuk voor een schoonheidsspecialist als je net hebt geïnvesteerd in dure attributen om bepaalde behandelingen uit te voeren. Daardoor staan beide beroepsgroepen soms helaas wat gespannen tegenover elkaar.

Uiteraard kunnen zowel de schoonheidsspecialiste als de Huidtherapeut goed samen werken.

 

BRON: BEAUTY FANATIC – WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HUIDTHEAPEUT

Copyright 2018 Beauty Studio Pure